september 29, 2008

Island, Island, Island..... - Del III

Lite vatten på min kvarn (se mina tidigare inlägg och kommentarer om Island och banker under våren): idag förstatligades Glinir Bank! Isländska kronan föll 5% på nyheten.

Nu "faller" bankerna en efter en, igår var det Fortis och B&B! Idag Glitnir. Imorgon är det _______?

700 miljarder dollar frågan: kommer bail-out planen att rädda oss?

Det är måndag förmiddag och den stora bail-out planen verkar gå igenom kongressen nu i veckan. Väldigt lite fakta om räddningsaktionen finns i nuläget och få analyser står att finna på webben. Dock, trots det skulle jag vilja göra några preliminära personliga observationer/funderingar. Dessa punkter sammanfattar varför jag inte är nöjd med planen!
• Hur ska man kunna prissätta alla dessa (enligt mina gissningar nära nog värdelösa) värdepapper korrekt ur skattebetalarnas synvinkel utan att hela planen blir meningslös? Hade det inte varit bättre att amerikanska staten helt sonika skjuter till mer aktiekapital?
• Låter det inte som att bankirer, aktieägare och juniora långivare räddas på skattebetalarnas bekostnad? Återigen, man socialiserar förluster och privatiserar vinster!
• Hur ska man lösa framtida problem som kan uppstå om recessionen blir allvarlig och många vanliga företag också börjar få problem med överlevnaden (jag menar inte lönsamhetsproblem utan likviditets-soliditetsproblem). Personligen tror jag detta kommer hända och då blir ju inte planen den stora räddning det talas om!
• Jag kan inte hjälpa att jag är besviken på alla dessa bankchefer som delade ut gigantiska bonusar under 2007 trots att vi alla såg vartåt det lutade. Hade man halverat bonusarna (framförallt 2007 men gärna 2004-06 också) hade man kanske klarat sig utan att snylta på skattebetalarna! (om jag förstår det rätt så utgör bonusutbetalningar ungefär hälften av investmentbankers vinster).

/en besviken marknadsliberal

september 25, 2008

Penningmarknadsfonder!

En varning är på sin plats. Jag brukar inte ge så här specifika varningar men ett tips är att kolla igenom kreditrisken i sina penningmarknadsfonder. Denna kan ibland vara allt annat än obetydlig (se SEBs fond som förlorade 0.8% när Lehman gick i konkurs, en tredjedel av årets uppgång). Och i USA har t.o.m. någon fond "broken the buck", dvs placeraren har förlorat lite pengar i st f fått ränta!

GE Capital finns i många fonder och ett tips är att se över sin exponering mot denna gigant (vinstvarnade idag). GE Capital är AAA-ratad men som vi sett i år kan sådant snabbt ändras och då faller värdet på deras utestående obligationer. Konkurs är också möjligt även om det idag är högst otroligt.

Bankerna är inte ute ur skogen än! Del III!

I förra veckan framgick det att Swedbank har hela 9 miljarder i utestående lån till Lehman Brothers. De påståddes vara säkrade lån (senior secured?) men som jag påpekade i mitt förra inlägg "Bankerna är inte ute ur skogen än! Del II!" var (och är) jag inte säker på att man ska tro på detta (....f-n vet om jag och marknaden tror på det en dag som denna....). Nu visar det sig mycket riktigt (om man ska tro WSJ) att merparten av dessa 9 miljarder inte alls är säkrade fordringar utan (70) fordringar som är säkrade av halvfärdiga bostäder! Swedbank måste alltså gå in med pengar, eller låna på en ökentorr marknad, om de ska byggas färdigt.

Summa summarum: i dessa tider ska man inte tro på något utom sitt eget sunda förnuft! Och måste man tro på något annat så får man vara medveten om risken för bakslag.

september 22, 2008

Semester mitt i krisen

Är på södra Gotland och tar det lugnt bland martallar och slånbärsbuskar! Ända nyhetskällan tills idag har varit radion och det är därför svårt att komma med smarta kommentarer. För mitt eget minnes skull så gör jag dock några noteringar nedan:

- Hank´s 700 miljarder dollar stora bail-out är STOR! Det är allt jag vet med säkerhet. Huruvida den kommer hjälpa undrar jag dock. Återigen, vi är på väg in i en lågkonjunktur och än är det bara ett kort som fallit i korthuset (huslån). Hoppas det blir aktieägare och oansvariga husspekulanter som får stå för notan. Och hur mycket ska amerikanska staten betala för tillgångarna? Preferrensaktier låter bättre än lån.

- Goldman Sachs och Morgan Stanley ska nu bli vanliga kommersiella baker som regleras av Fed! Mycket intressant! Nu är vi tillbaks i pre-depression tider och slutet på investment banking eran är här. Ett bra beslut tycker jag. Nu kanske det är slut med högbelånad-hedge-fund liknande beteende hos dessa två institutioner och kanske det smittar av sig på andra mindre i-banker.

- Börserna steg perverst mycket i fredags samtidigt som blankning av vissa aktier förbjöds under en tio-dagars period! Kan det finnas ett samband mellan de två sakerna? Dessutom, efter 10 års empirisk analys av bl.a. aktiekurser ser jag (ett litet men ändå) problem när det gäller att välja tidsperioder i forskningssammanhang. Förra veckan kommer att sticka ut lite grann likt oktoberkraschen 1987. För mig som jobbar med extrema kursrörelser i min forskning är det dock bra i den mening att vi får lite extra vatten på vår kvarn. Extremerna kan inte ignoreras!

september 17, 2008

AIG+CDS=SOS

I natt räddade Fed försäkringsbolaget AIG från en säker konkurs genom att låna ut en jättesumma (85 miljarder dollar) som AIG nu kan använda som säkerhet för sina försäkringsåtaganden (läs korta CDS positioner).

Har inga direkta kommentarer i nuläget och skriver detta inlägg mest för att ha som en minneslapp över när man på allvar ser konsekvenserna av att exponera sig mot kreditrisk i CDS marknaden (hur mkt har AIG förlorat i denna marknad, 15 miljarder USD, 25 miljarder USD, 35 miljarder USD...?) och när man på allvar ser konsekvenserna av counterparty risk i dito marknad. Vad kan detta leda till för andra aktörer såsom hedgefonder?

Att ingen sett/brytt sig om de enorma risker som byggts upp i denna marknad är för mig ett mysterium. Jag föreslog därför redan 2006 (se artikel ref nedan) att man ska använda extremvärdesteori eller andra konservativa riskhanteringsmetoder för att skydda sig i denna marknad. Hade AIG använt sig av detta tror jag helt frankt att AIG hade klarat sig utan statligt stöd!

se
“Back to the Future: Futures Margins in a Future Credit Default Swap Index Futures Market”, The Journal of Futures Markets 27 (1), 2007

se också mitt blog inlägg 2/5
After the Age of Innocence comes the Age of Turbulence

september 16, 2008

Ska vi tro på fastighetsmäklarna?

Har gjort en snabb sökning på webben och hittade ungefär 1400 lägenheter till salu i Malmö. Av dessa hade ungefär 400 någon gång under den tid de legat ute fått se sitt pris sänkt och ungefär 15 fått se sitt pris höjt (de är alltså fortfarande till salu). Genomsnittsprishöjningen var 12% och genomsnittssänkningen var -9%. Summa summarum: min (helt ovetenskapliga) slutsats är att vi därmed har ytterligare ett tecken på att lägenhetspriserna faller i Malmö!

Man skulle kunna kolla detta mkt noggrannare och kolla tex hur länge annonserna legat ute etc. Detta har jag ej tid till just nu men det skulle vara kul att se det göras. Jag tror vi kommer att se (ex post) hur fastighetsmäklarna en längre tid har varit, och fortfarande är, överdrivet positiva och hur detta till slut även slår mot dem själva. Price discovery mechanismen är mkt viktig på marknader och det är inte bra om den manipuleras.

Bankerna är inte ute ur skogen än! Del II!

För två veckor sedan poängterade jag att åtminstone jag fortfarande är skeptisk till värderingen på svenska banker. Argumentet är främst att jag är skeptisk till bostadsvärderingen på de marknader bankerna är verksamma på, samt att jag tror på mycket mer kreditförluster i den svenska ekonomin framöver än vad som verkar anses vara konsensus, att jag är skeptisk till om bankirerna förstår alla de de nya instrumenten och slutligen, att marknaden inte verkar fatta hur sammanlänkade banker numer är i det globala finansiella systemet.
Idag har vi då sett att svenska banker (förstås) har vissa exponeringar mot Lehman och att Swedbank har hela 9 miljarder i utestående lån till denna konkursmässiga bank. OK, de påstås vara säkrade lån (senior secured?) men f-n vet om jag och marknaden tror på det en dag som denna. Mitt tips, fokusera på humankapitalet i dessa banker, framförallt på ledningsnivå. Helt, enkelt, håller de måttet nu när det inte är lugna gatan längre?

september 15, 2008

This is crazy! - Part III

Yet another Monday where the title of this entry is appropriate. As anyone who has followed this blog over the last year knows I have been very wary about the banking sector for a long time now (including Lehman, see my entries on Dec 10 2007 and on March 18 2008).

Today, however, the obvious shock is that Lehman Brothers has actually filed for bankruptcy (That BoA buys Merrill Lynch almost disappeared in the news flow…)! It doesn’t matter how likely this has seemed over the last couple of days, seen more long-term this is at least as shocking as the take-over of Freddie and Fannie. Lehman has been around even longer than these institutions, more than 150 years! That is longer than the light bulb, penicillin, the Otto-engine, Marx, Keynes.....

Now the time has come for the investors to show their true colors. Is this a buying opportunity (in a couple of days) or is it the start of the end of the correction in all sorts of markets? I saw an obvious trade two years ago (selling all kinds of risky assets, and buying treasuries). That was one of those opportunities you couldn’t miss (it is rare that all markets behave like Icarus at the same time (and flies that close to the sun). This time it is different. It is much less obvious that the markets will continue down (particularly in the US). I am still a pessimist, however, and I think I will stay at the sidelines for yet a while. Perhaps I should even short one of the major players in the CDS market!! That’s where I suspect some of the major crises will appear over the next couple of months (see my entry Will the hurricane calm down before it reaches the CDS market? on January 22 2008).

But things change quickly these days and one should not expect to be able to enter exactly at the bottom…… Caveat emptor!

september 08, 2008

Some spontaneous reflexions on the FFF saga (Freddie+Fannie+Fed)

Yesterday (Sunday) Fed took over Freddie Mac and Fannie Mae! Despite being fairly expected I still think it is an extremely significant event in the history of finance. Remember, these are two central pillars in the US financial system. They have been around “forever” and they own or guarantee half of the US mortgage stock. This is not the ordinary bank rescue or the ordinary interest rate cutting. This is the end of an era. And this mother of all the moral hazard inducing events throughout history is executed by Hank Paulson, the long-time Goldman Sachs CEO! Not by a left-wing politruck-politician!

All the major stock markets rallied this morning (Sweden OMX +4.5% right now)) and there is no doubt that a lot of market participants can relax for a while (for instance one of the Swedish government owned pension funds that holds significant amounts of agency debt). On the whole, however, I am really struggling to interpret this event as a positive one. Instead, I see it as a severe symptom of just how sick the world’s financial system still is (rated FFF ?). And, remember, these agencies are only pivotal in the mortgage market (as I understand it) and not at all in the corporate debt market. Alas, this is not a bail out of the corporate sector (but for the banking system) and there are plenty of areas where future credit losses might appear. And there is probably a limit to how much the US tax payers are willing to pay to rescue the world... :)

To sum up, I am still skeptical about valuations in the markets and if I was the lead analyst with a bank I would summon my analysts and tell them to stay in defensive mood.

september 01, 2008

Bankerna är inte ute ur skogen än!

Det råder ingen tvekan om att bankaktier är en av de tillgångsklasser där det finns mest pengar att tjäna (och förlora) just nu. Bankaktierna (i Sverige tex) har sjunkit mycket och det är möjligt att det är köpläge nu. Det är dock likaså möjligt att det inte är det. Som den pessimist som jag är (just nu, vad gäller banker såväl som de flesta andra aktier) tillhör jag det sistnämnda lägret.

Dock, oavsett om man köper aktier eller sätter in pengar på banken så är det viktigt att ha koll på bankens kreditvärdighet. Dvs, kommer banken att gå i konkurs eller ej? En gammal kollega till mig har hand om bank-stabilitetsanalys på Riksbanken och även om jag har mycket stort förtroende för denna hårt arbetande och väl insatte herre så undrar jag om de inte de positiva omdömena i sista Stabilitetsrapporten från Riksbanken om svenska banker ska tas med åtminstone en del nypa salt (det är inget tvivel om att svenska banker är bland de mest stabila i världen just nu, don’t misunderstand me…). Det finns många skäl till det (t.ex det vi sett det senaste året som inte heller var direkt väntat) men två särskilt intressanta smakprov från de sista veckornas nyhetsskörd är:
- Roskilde Bank kollapsade i vårt grannland Danmark! Och Roskilde bank, som hade mkt bra rating från ratinginstitueten innan krisen, kollapsade inte pga subprime lån eller likvidetsproblem utan pga att gamla hederliga huslån inte betalades tillbaks! Jag frågar Riksbanken: skulle detta kunna hända en svensk småbank?
- Merrill Lynch’s förluster 2007-08 motsvarar hela 25% av alla vinster Merrill gjort sedan de börsnoterades 1971 (även när man tar hänsyn till inflationen)! Jag tycker detta ger en ny dimension till bankkrisen och jag frågar Riksbanken: vad skulle hända om svenska banker replikerade detta?