februari 24, 2012

Antalet besökare på bloggen nu fler än på hemsidan!


Antalet “besökare” på min blog sedan starten 2007 är nu 63000. Detta är för första gången mer än antalet besökare på min officiella hemsida på Nationalekonomiska institutionen i Lund! Hemsidan har “bara” besökts av 62000 personer!!
Även om detta inte är några astronomiska siffror tycker jag detta är kul då bloggen är min egen skapelse så att säga. Dessutom har ju bloggen bara existerat en tredjedel så lång tid som hemsidan.

februari 13, 2012

Minjian jiedai på webben!

För något knappt år sedan skrev jag ett inlägg om ett kinesiskt fenomen som kallas Minjian jiedai. Detta fenomen är tydligen någon sorts förbjuden ”under-bordet” långivning från förmögna kineser till små och medelstora kinesiska företag. Mestadels är det tydligen kortfristiga lån. Anledningen till att denna typ av utlåning florerar i Kina, är de välkända problemen för kinesiska företag att få tag på kapital.

Jag har också skrivit om mikrofinans i Kina tidigare. För den som är intresserad finns min artikel Structured Microfinance in China på webben..

Med denna blog vill jag bara uppmärksamma den intresserade läsaren om att det finns fler relaterade och lika intressanta kinesiska innovationer. Peer-to-peer (P2P) långivningswebsidor är tydligen ett nytt fenomen som spritt sig runtomkring i Kina. Fokus är på mikrolån och anledningen till att det blomstrar just i Kina är svårigheten där att få lån till privata företag i mellan- och småstorlek. För oss som är intreserade av mikrofinans är detta ett av de mer tydliga tecknen på att mikrofinans börjar ta fart även i Kina, där det tidigare varit kraftigt underdimensionerat. På fyra år har antalet mikrobanker ökat sjufaldigt! Och bara det senaste året har utlåningen fördubblats!

Tydligen finns det ett hundratal P2P långivningswebsidor och även om detta låter mycket så ska vi komma ihåg att det finns i runda slängar 50 miljoner mikroentreprenörer i Kina. Creditease med 100000 låntagare uppges vara en av de största och snart kommer de med en engelskspråkig websida.....

februari 01, 2012

Är du rik?


Den andra Credit Suisse Global Wealth Report kom ut härom månaden. Den utgör intressant läsning tycker jag. Naturligtvis är rapporten särskilt intressant för banker, pensionsbolag och försäkringsbolag men jag tycker även småsparare kan hitta en del intressant fakta i rapporten. Allt för att hjälpa oss med våra placeringar! Läs den!

----------------------

Här följer ett axplock av allmänna fakta som alltid är bra att känna till för den finansintresserade även om de kanske inte kan användas till att öka din förmögenhet (förutom i egenskap av sporre vill säga):

+ Till att börja med kan man notera att den genomsnittliga förmögenhet över inkomst kvoten är 2.4 i den rika världen och 1 i den fattiga. Var ligger du?

+ Den totala förmögenheten i världen är 231 tusen miljarder dollar i juni 2011 (USD231000bn). Det kan jämföras med de 2 tusen eller så miljarder dollar som måste avskrivas i samband med Lehmann brothers krisen och den handfull tusen miljarder dollar som kommer gå ”förlorad” p.g.a. euro-krisen. D.v.s. någon procent av världens förmögenhet. Är det mkt?

+ Antalet SEK-miljardärer i världen, alltså miljardärer i svenska kronor räknat, dvs. sjukt svinrika individer som utan tvekan kvalar in som internationella jetsetters och vars barn och barnbarn kan leva extremt lyxliv utan att arbeta en dag i sina liv i sekel framöver, är 10000-20000 enligt mina estimat. Inte så många vad?

+ Antalet HNW individer (high net worth individuals har en förmögenhet över 1 miljon dollar) i världen är just nu ungefär 30 miljoner stk. Du är inte en av dem vad?

+ För att tillhöra den rikaste procenten i världen behöver du 712000 dollar (de äger tillsammans 44% av allt som finns). Är du en av dem?

+ Den genomsnittlige vuxne personen som går på jordens yta har en förmögenhet på 51000 dollar. Är du en av dem då?

+ Två tredjedelar av alla vuxna i världen har mindre än 10000 dollar. Mer än så har du väl?

+ Som tur är (?) är fördelningen skev så för att ligga precis i mitten (medianen) räcker det med 4200 dollar. Mer än så har du väl alldeles säkert, annars hade du nog inte läst så här långt?

+ 1/3 av världens dollarmiljonärer finns i USA och 1/3 i Europa men mer intressant är kanske att hela 2% faktiskt finns i lilla Sverige. Fantastiskt vad!

---------------------------------

Ps. Förmögenhet mäts genomgående som reala + finansiella tillgångar – skulder utslaget på jordens 4.5 miljarder vuxna.