mars 08, 2013

Pride of Kenya!



Så heter mitt favorit-té! Ett svart icke-smaksatt té från Kenya av fantastisk kvalité! Se fotot här ovan. Hade jag kunnat köpa andelar i bolaget hade jag gjort det (även om de haft mkt problem med sin tepåsförpackningsmaskin de senaste åren...) och där kommer vi in på dagens ämne (och det är inte det pågående valet i Kenya).

I Nairobi, Kenyas huvudstad, lanserades för någon tid sedan en spännande finansiell innovation precis i min smak, The Growth Enterprise Market Segment (GEMS). Detta är inget annat än en ny börslista för riktigt små bolag på Nairobi Securities Exchange i Kenya. GEMS kommer att göra det möjligt för pyttesmå bolag att börsnoteras. Jag har lite svårt att hitta tillförlitlig information men det tycks som om även bolag med aktiekapital på några hundratusen kronor ska kunna listas på GEMS. Kanske ännu mindre bolag. Detta låter mkt spännande tycker jag, även om jag är orolig för att skandaler kommer att uppstå då inte bara kravet på kapitalets storlek sänkts utan även kraven på bolagets track record. Detta är kanske som att be om lurendrejare och oegentligheter! Hoppas att detta kan lösas och att detta blir ett exempel som fler länder (i Afrika) tar efter! Och hoppas att Pride of Kenya börsnoteras och att jag lyckas köpa aktier där.

När jag någon dag tröttnar på att utbilda civilekonomer och göra akademiska studier av finansmarknader tror jag att jag ska försöka verka för denna typ av utveckling av mindre utvecklade ekonomier i liberalismens tecken.