september 01, 2014

Trevlig konferens i trevligt Sydkorea!

Har precis kommit hem från en derivat-konferens i Busan, Sydkorea. Det var mkt intressant. Bl.a. var jag opponent på ett papper av Ho & Lee (ni vet, från Ho-Lee modellen), det händer inte varje dag, och sedan vann jag Second-Best Paper Award för mitt papper om Credit-Implied Stock Volatilities! Och sedan var där en hel del andra intressanta papper om derivat.

Det var också intressant att titta lite närmre på det sydkoreanska undret! Jag blev mäkta imponerad! Busan är Koreas andrastad och där bor runt tre miljoner människor. Överlag var Sydkorea mer modernt än jag hade väntat mig. Det var t.ex. mer likt Japan än Kina. Av någon anledning såg jag mest unga människor, kanske är den demografiska profilen annorlunda än t.ex. Sverige eller Kina? Konferensen var på ett hotell vid en strand (Haeundae Beach, se foto) och åtminstone där var nästan alla mycket moderiktigt klädda (tror jag….) med grälla färger, asessoarer, hattar och höga klackar (på strandpromenaden….). Som tagna ur PSYs Gangnam Style video! Inbillade mig också att det var mycket botox, restylan och silicon i omlopp….. Återigen, detta var en stor skillnad mot t.ex. Kina eller något av alla de andra asiatiska länder jag besökt. Det rådde inte heller någon brist på förmöget folk och till mitt förtret väcktes jag i mitt budgetrum som vätte mot strandvägen på nätterna av accelererande Ferraris och Lamborghinis med högvarviga V8 och V12 motorer och snabbväxlande (paddel)automatlådor. Mycket irriterande men också intressant för någon från lilla lugna egalitära Lund…..

Jag hade också turen att få följa med på en exklusiv båtfärd i Busans jättehamn (se foto). Verkligen stort och verkligen imponerande. Har aldrig sett något liknande; men så ligger Sydkorea också bara någon timme från Japan, några timmar från Kina och ytterligare några timmar från Ryssland. D.v.s. det ligger mitt emellan tre jättemarknader. Man ska dock inte glömma att Sydkorea har en fientlig granne norrut och i alla avseenden är som en ö. Inga landförbindelser till något anat land. Överlag tyckte jag dock det luktade mkt bubbelvarning i Korea. Visst, de är bäst i världen på PISA-testen, de jobbar och pluggar stenhårt och lägger mkt tid och pengar på sitt yttre. Men sådant brukar ha ett pris! Jag tror inte koreaner är speciellt annorlunda från oss andra och det kostar att ligga på topp! Och jag tror det stavas LÅN! Slutsats: för den som tänker investera några större summor i Sydkoreanska aktier hade jag rekommenderat att ta en tripp dit eller åtminstone läsa på ordentligt. Visst, KOSPI har inte gått upp lika mkt som t.ex. OMX30 sedan botten mars 2009 men det finns kanske skäl till det. Och vem säger att det inte finns bubblor även på hemmaplan….. Själv behåller jag de aktier jag har i Korea men köper inga fler aktier. Skulle dock kunna tänka mig att flytta till Haeundae Beach……