november 17, 2014

Kakao – på börsen!

För många år sedan intervjuades jag i studenttidningen Nådiga Lundtan ”Chokladkonnässör med känsla för ekonomi” och i intervjun nämnde jag att jag kunde tänka mig att köpa en kakaoplantage någonstans i Afrika eller Sydamerika i framtiden. Någon sådan har det inte blivit men tanken, och kakaosuget, finns fortfarande kvar!
Därför är det för mig intressant att läsa att den första börsintroduktionen av en kakaoplantage står för dörren. United Cacao planerar att börsintroduceras på AIM, Londonbörsens småbolagslista i december. Information kan hittas här och en sammanfattning av verksamheten följer här:

Description of business:
United Cacao Limited SEZC is the holding company for Cacao del Peru Norte SAC, the Company's wholly owned Peruvian operating subsidiary, which owns approximately 3,523 hectares of freehold agriculture land near the city of Iquitos, the state capital of Loreto, Peru's northern region. The Group's business is centred around the cultivation of cacao, one of the key ingredients in the production of chocolate, on its freehold agricultural land.

The web site www.unitedcacao.com will go live on the day of admission


Jag tror det märkliga fenomenet att små kakaobönder i växande utsträckning byter gröda från kakao till allsköns olika alternativa grödor för att öka sina intäkter, samtidigt som efterfrågan på kakao bara ökar, tyder på att någon någonstans i kedjan drar in övervinster. Vi misstänker alla vilka de är (inga namn nämnda men de börjar på N och på B och...) och kanske existensen av sådana övervinster (om de nu finns) kan göra storskalig kakaoproduktion till framtidens melodi? Nu är ju inte kakao som palmolja eller liknande råvaror och det är högst osäkert om det går att driva storskalig kakaoproduktion. Som storkonsument hoppas jag förstås det och även om det är mkt spekulativt tror jag att jag ska kolla upp United Cacao när den börjar handlas på London Stock Exchange. Kanske det kan vara mitt (tråkiga men bekväma) alternativ till att köpa en plantage!

-----------------------------

Jag hoppas att storskalig kakaoproduktion kan göra att jag i framtiden kan äta chokladen på bilden varje dag utan att ha dåligt samvete.... Amedei Porcelana är den godaste choklad jag någonsin ätit men tyvärr kostar den 40 ggr så mycket som Marabou. Och nu är kaka nr. 10517 nästan uppäten....