THIS IS HANS BYSTRÖM'S BLOG ON ISSUES RELATED TO THE GLOBAL FINANCIAL MARKETS. Some entries will be in Swedish and some in English, depending on the context.
juli 02, 2012
Ett Investerartips så här Inför Sommaren – Risk Parity!
Om man får välja så är det är självklart bättre att erbjudas ett par gedigna principer att hänga upp sina investeringar på än att få något specifikt köpråd då och då. I denna anda tänkte jag idag dela med mig med en av de principer jag personligen följer. Den har faktiskt ett namn, ”Risk Parity”, och är ett alternativ till den gamla trotjänaren CAPM.
CAPM är ju en fantastisk teori och den har nu överlevt ett halvt sekel såväl i akademin som på marknaderna. Den har dock vissa problem och själv har jag faktiskt aldrig varit någon stor anhängare av denna ”investerarprincip”; d.v.s. att du ska diversifiera så mycket du kan och sedan blanda denna marknadsportfölj med pengar på banken i proportioner som passar dig. Och vill du sedan ta mer risk än vad marknadsportföljen bidrar med får du förlika dig till leverage.
En alternativ investerarprincip som jag delvis lutar mig mot i min egen förvaltning är att diversifiera i risk istället för att diversifiera i kronor. I stället för att köpa mycket av aktier som har hög market cap, och lite av dem med liten market cap (á la CAPM) så är tanken med Risk Parity att du ska köpa mycket i tillgångar med låg risk och lite i dem med hög risk. En lämplig portfölj kanske kan vara 30% bankkonto, 20% obligationer, 20% i fastigheter, 20% aktier och 10% guld och andra råvaror.
-----------------------
OK, vad är argumenten bakom detta? Varför i hela världen ska man diversifiera på just detta sätt? Varför ska man diversifiera i risk? Personligen har jag två starka argument: 1) i min värld känns det intuitivt mycket mer lämpligt än att följa t.ex. CAPM eller att följa ideosynkrata köp/sälj råd i media och 2) det utnyttjar det faktum att de flesta investerare, vare sig de är fysiska personer eller fondbolag, uppvisar det man kallar ”leverage aversion”.
Det första argumentet vill jag inte diskutera här på bloggen. Det andra argumentet vill jag kort diskutera. Leverage aversion bygger på att man "ogillar" att belåna sig. Personligen tror jag många känner så. Och även om man ej känner så, t.ex. om man är en fund manager som spelar med andras pengar, så kan det vara så att du inte får belåna dig (tänk mutual funds). Eller att det är kostsamt (tänk margin accounts, counterparty risk etc.). Denna leverage ”aversion” gör att de som vill ta mycket risk inte belånar sig utan istället överviktar sin portfölj med högriskaktier etc. och underviktar den med lågriskaktier. Detta handlar upp priserna på högrisktillgångar relativt lågrisktillgångar och gör de förstnämnda sämre investeringsobjekt för oss andra (lägre expected return). ==> köp mer av lågrisktillgångar och mindre av högrisktillgångar = Risk Parity!