april 25, 2013

5,5 miljoner till forskning om alternativa finansmarknader

Jag intervjuades i Lund Business Review för ett tag sedan angående ett forskningsanslag jag erhållit från Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse och intervjun följer nedan. Originalet kan hittas i Lund Business Review

===================================
5,5 miljoner till forskning om alternativa finansmarknader
Finansprofessor Hans Byström och hans medarbetare på Ekonomihögskolan fick inför
årsskiftet 2013 ett anslag om 5,5 miljoner från Wallenbergs stiftelse för att forska
om alternativa finansmarknader. Vi frågade vad pengarna ska gå till och vem som kommer ha nytta av dem.

Vad är alternativa finansmarknader?
I vårt fall menar vi finansmarknader som trots deras stora betydelse i det finansiella systemet inte undersökts så mycket av akademiker. En vanlig finansmarknad kan ju vara aktiemarknaden på Stockholmsbörsen eller handeln med kronan på valutamarknaden. En ”alternativ” finansmarknad kan vara handeln med kreditderivat; en marknad där man handlar med försäkringar mot företags och länders konkurser och betalningsinställelser. Dessa värdepapper gör det möjligt att skydda sig ekonomiskt mot konkurser hos ens motparter men gör det också möjligt att i kvantitativa termer uttrycka sin tro om sannolikheten för att ett företag eller ett land ska gå i konkurs.

Vad ska de 5,5 miljonerna användas till?
Jag och tre andra disputerade forskare ska forska om finansmarknader. Vi känner varann väl sedan många år så vi ser fram emot att få arbeta tillsammans. Vi ska bl.a. undersöka hur kreditderivat kan användas i olika tillämpningar samt hur rörligheten på olika finansiella tillgångar handlas och prissätts på marknaden. Även derivattillgångar på elmarknaden kommer att studeras.

Vilka tänkbara tillämpningar kan komma ut av forskningsprojektet?
Det är lite för tidigt att svara på. Hur som helst tror vi att kunskap om hur finansiella tillgångar kan användas samt hur de ska prissättas och hanteras i riskavseende är av stor betydelse för samhällsekonomin i stort. Inte minst för ett land som Sverige med dess relativt avancerade finansmarknader och dess öppna globala ekonomi.

Vem kan dra nytta av resultaten?
Sannolikt kommer elbolag kunna dra nytta av våra resultat i sin finansiella riskhantering. Banker likaså. Även Finansinspektionen, Riksbanken och andra övervakare av det finansiella systemet. Vi hoppas också kunna bidra till den akademiska litteraturen om finansmarknaden och generera resultat som andra forskare kan bygga vidare på.

Varför tror du att ni fick pengarna?
Förhoppningsvis en kombination av att Wallenbergstiftelsen tycker att finansmarknadsforskning är viktigt och intressant och att de uppskattar min och mina medarbetares tidigare forskning i ämnet. Jag har forskat om finansmarknaden i snart tjugo år nu.

===================================