februari 16, 2009

Är ni trötta på låga bankräntor?


Jag har en idé om hur man kanske skulle kunna hjälpa en del företag på traven samtidigt som vi småsparare får bättre avkastning på våra pengar. Idén bygger på två antaganden:

1) Att svenska företag behöver mer finansiering (i form av lån) än vad bankerna är beredda att ge dem. En del artiklar i pressen pekar på detta, finansministern pratar ofta om hur banker måste börja låna vidare de lån de får av staten och t.o.m. riksbankschefen pratar om möjligheten för oortodoxa lösningar som att låna ut direkt till företag.

2) Att småsparare är trötta på dagens låga räntor, framförallt efter att inflationen är borträknad, att de är beredda att ta vissa risker, att aktiemarknaden är mindre intressant än brukligt just nu och att gängse möjligheter att exponera sig mot företagskrediter är begränsade/dyra/icke-transparanta.

Idén är nu att man ska försöka föra samman dessa två grupper: företagen och svenskarna. Utan onödig inblandning av mellanhänder likt banker och dyligt. En viss inblandning är förstås nödvändig men jag tror staten eller en specialiseras aktör med få anställda skulle räcka. T.ex. jag, ett par experter på värdepapperisering, några statstjänstemän och några jurister!

Grundidén är förstås att genom att låna till tusentals företag på samma gång få diversifieringseffekter. Olika företag ska förstås få låna till olika ränta och det är experterna ovan, tillsammans med företagen, som bestämmer vilken ränta varje företag ska betala. Eller kanske man kan lösa det med något slags auktionsförfarande. Man skulle kunna bygga på redan existerande strukturer för asset-backed-securities (ABS) men med staten som garant för att få småsparare att våga låna ut. Överhuvudtaget vill jag påpeka att det som är det nya är statens inblandning (som garant och ankare) och ett direkt fokus på lån (ej obligationer) och småsparare (ej institutioner). Ett möjligt namn skulle kunna vara by-pass lån (som i byström och som i kirurgins värld).....

Allra helst skulle jag vilja bygga på min artikel The Microfinance Collateralized Debt Obligation: a Modern Robin
Hood?
i tidsskriften World Development som handlar om hur man kan använda mer avancerade värdepapperiseringsinstrument, CDOer, på ett annat oortodoxt sätt (mikrolån till fattiga entreprenörer i tredje världen). Om vi återvänder till våra svenska företag och CDOer så skulle statens roll inte vara som garant på traditionellt vis utan de skulle köpa equity-tranchen i CDOn och på det viset isolera småspararna från förluster. Trancheringens (skivandets) betydelse i denna struktur leder mig osökt in på namn som Svenska Tiger-lån för denna produkt!

Organisationen Företagarna skulle kunna blandas in men bankerna borde inte behövas. Det är ju bankerna och dess svaga balansräkningar vi försöker by-passa.

Som jag sagt tidigare: det är dags för oss som varit försiktiga med att belåna oss att ryta till (som en bengalisk tiger) och jag tror att utrymme finns just nu för ett mycket högre pris på pengar än vad etablissemanget försöker få oss att tro (vilket jag också tror vi hade sett i en marknad utan statlig intervention). I nuläget subventionerar vi netto-sparare och andra skattebetalare netto-låntagarna genom konstgjort låga räntor för lån där de troliga kreditförlusterna (som vi alla får stå för) motiverar mångfalt högre räntor.

Det är där en marknadsliberal regering skulle kunna komma in och visa sina rätta blå-gula färger genom att skapa de Svenska Tiger-lån jag pratar om!