maj 05, 2009

b-index – ett nytt sätt att utvärdera fonder och fondförvaltare!

I min (3 sidor korta och mycket lättlästa) artikel An index to evaluate fund- and fund manager performance (scrolla ner till rubriken Working Papers) föreslår jag ett nytt sätt att utvärdera fonder och/eller fondförvaltare. Artikeln är mkt enkel att läsa för att vara en vetenskaplig artikel och det krävs ganska lite kunskaper inom finansiell ekonomi för att kunna bedöma innehållet. Kritik välkomnas!

Iden är att räkna ut ett index, det så kallade b-index, enligt följande mycket enkla princip:

En fond/fondförvaltare har ett b-index lika med b om b är det högsta tal för vilket fonden/ fondförvaltaren har presterat en årlig avkastning högre än b % åtminstone b år historiskt.

Idén är förstås att med en enda siffra summera en fonds prestanda. Man kan modifiera b-index på olika vis, t.ex. för att risk-justera indexet eller för att mäta fondens relativa prestanda. Dessutom kanske man kan använda det negativa b-index, d.v.s. det för historiska förluster, som riskmått. Tanken med min korta artikel är att skapa diskussion kring dessa saker.

Några exempel på b-index (kvartalsavkastningar över tidsperioden 2004-2009) för globalfonder jag äger eller har ägt är som följer:

Handelsbanken Global b=5
Skagen Global b=8
SEB Global b=5
Sparinvest Global Value b=6