februari 25, 2009

Konungariket Sverige: nu ännu billigare!

Sedan toppen i juli 2007 har OMX All Share fallit sådär 55%. Men, observera, mäter vi i dollar har börsen fallit med hela 65% eftersom dollarn stärkts runt 30% under samma tid! Och räknat i i guld har börsen fallit med hela 70%!

Med andra ord så har den typiska svenska aktieägarens förmögenhet fallit med sådär 2/3 sedan toppen! Väldigt få (stackare) köpte förstås hela sin portfölj på toppen, men rent psykologiskt så torde den typiska svenske aktieägaren känna sig rejält mycket fattigare idag än vad han/hon gjorde för bara 18 månader sedan. Detta torde ge effekter på många andra svenska marknader samt ha vissa policyimplikationer!

Eller om vi vänder på det så behöver utländska investerare, i dollar-land eller guld-land, bara betala 1/3 av vad det kostade innan krisen för att köpa upp det svenska näringslivet idag! Oavsett om det betyder att börsen är dyr eller i billig idag så kan vi i alla fall enas om att det, så här i efterhand, känns trevligare att köpa konungariket Sverige idag än för bara 1 ½ år sedan. Mycket trevligare!