september 14, 2009

Té och kaffe är som natt och dag, åtminstone för investeraren!




Dagligdags jämför vi ofta té och kaffe med varann. Två varma, trevliga, lagom (o)nyttiga drycker som dricks runtomkring i världen. Valet av dryck verkar något slumpartat (medan man dricker té i england dricker man kaffe i USA o.s.v.).

För commodity investeraren, däremot, är skillnaderna enorma. Medan kaffe handlas på futuresbörser i London och liknande ställen handlas té på forwardbörser på ställen som Chittagong i Bangladesh och Mombasa i Kenya (runt omkring Indiska Oceanen alltså)! Skälet är samma som skälet till varför tébladet är för kaffebönan vad Whiskeyn är för Vodkan: det är en riktig konst att odla té och tusen saker påverkar dess kvalité!

Medan kaffe enkelt kan delas in/standardiseras i ett antal kvalitéer som sedan kan handlas på futuresbörser var som helst i världen måste varje påse med té undersökas av köparen (som för sin egen skull utvecklat en näsa/gom för té) innan den säljs på en auktion. Med nödvändighet måste detta göras på plats, d.v.s. på plats i Indien, Kina, Kenya etc. där téet odlas, och inte på 20:e våningen i en skyskrapa i downtown Chicago! I like!

PS. Vet ni förresten att té dricks av fler människor än kaffe, vin, Cola o.s.v. tillsammans!
PS2. Jag tror bara det är en fråga om tid innan té kommer att börja säljas av konnässörer för konnässörer: d.v.s té kommer att gå samma väg som vin, whisky och choklad. OK, det är lite av önsketänkande (jag älskar té) men jag tror verkligen på det.