september 07, 2009

Zombieföretag


Ett problem med den låga räntan som inte så ofta nämns är dess zombieföretags-skapande roll! Många företag som i andra tider hade tvingats i konkurs, eller kanske tagits över av långivarna, kan nu hållas flytande [enligt olika mediarapporteringar under sommaren] genom att räntorna är så låga att även företag med minimala vinster kan betala dem (men inte betala tillbaks själva lånet). Dvs företagen skulle kunna kallas levande döda, a.k.a. zombies.

Jag misstänker att många banker medvetet följer denna strategi av det enkla skälet att de inte vill realisera de förluster (och medföljande bonussänkningar) som skulle uppstå om lånen skulle skrivas ner till dagens värde.

Ett problem med ett alltför utbrett användande av denna (för den individuella bankiren rationella) strategi är dock att stora problem kan uppstå om ett par år, när lånen löper ut. [Många av zombieföretagen är LBOs från bubbelåren och deras lån löper typiskt ut om sådär fem år (2013-2015).] Då är räntorna dessutom troligen mkt högre än idag. Stora finansieringsproblem kan komma att uppstå för zombieföretagen och de konkurser/omstruktureringar/omgrupperingar (dvs effektiviseringar) vi borde sett nu när de är färska kommer då som ketchupen i flaskan (allt på en gång = störigt). Och med tanke på hur jobbiga zombies är att bli av med – ja ni vet, krossa skallen :) - så känns det bättre att handskas med dem en och en på ett systematiskt vis än alla i klump! (Tyvärr trivs dock zombies i grupp.....)

Huruvida detta scenario blir verklighet vet vi inte förrän om ett par år men jag tror i vilket fall det kan vara värt att titta lite närmare på skuldsituationen hos LBO-företag och (private equity liknande) företag som äger dessa företag innan man injicerar mer kapital (dvs köper aktier). Detta gäller också för er (oss) småsparare!