augusti 31, 2009

Fem anledningar till varför jag har undvikit, och fortsätter att undvika, kinesiska aktier – Del II

Kinesiska börsen har fallit en del på sistone men, trots det, snacka om missad uppgång! Sedan jag dissade kinesiska aktier i mitten av december har Shanghai Composite gått upp sisådär 35% (tidvis ännu mer)! Hur man än vrider och vänder på det så var det inte vad jag tänkt mig!

OK, till mitt försvar vill jag säga att jag är en långsiktig investerare och att alla mina investeringsbeslut tas med en lång horisont i minnet. Dessutom har vi inte sett slutet än, ”it ain’t over ’til the fat lady sings”. Jag vidhåller dessutom att den kinesiska aktiemarknaden fortfarande beter sig som ett enda stort casino, åtminstone ser det ut så från den vinkel jag ser marknaden (från nordväst).

För att ta ett exempel från min lista av skäl till att vara fortsatt skeptisk till värderingen på Kina-marknaden så kan vi ta ”känslan av att man för tillfället inte kan lita på någonting i själva landet Kina!” Jag vidhåller att detta är min erfarenhet och lite medhåll fick jag härom veckan från en förstasidesartikel i FT med titeln ”China’s growth figures don’t add upp”. Artikeln belyser på ett intressant sätt hur Kinas officiella tillväxtsiffror överstiger genomsnittet av alla lokala tillväxtsiffror i landet! D.v.s. en aritmetisk omöjlighet. Ett möjligt skäl kan vara lokala partipampars incitament att töja lite på sanningen för att premieras med befordran.

Nåja, som ni alla vet så är det inte varför aktier går som de gör som är intressant men hur de går. Jag menar, man kan diskutera och diskutera hur mycket man vill men i slutändan gäller det att inte missa 50%-uppgång på 50%-uppgång med hjälp av en massa snygga argument……. M.a.o., tillbaks till handlarbordet grabbar (och tjejer) för vem vet, kanske levererar Brünhilde en ny 50% uppgång i Kina i höst (eller kanske inte, vem vet)……….