november 23, 2009

Olja – kungen av råvaror!

För ett antal år sedan spenderade jag en sommar i södra Frankrike (Bordeaux) för att lära mig en del om att utvinna olja ur marken, mer exakt ur den porösa berggrunden ett par km ner i jordens skorpa. Jag ska inte påstå att jag sedermera följt utvecklingen på råoljemarknaden med någon speciell noggrannhet men tiden i Frankrike fick mig att inse betydelsen av denna intressanta och spännande råvarumarknad.

Jag gillar ju att då och då skriva ”allmänbildande” artiklar om det finansiella systemet och då olja utan tvivel är den viktigaste råvaran (commodity) i dagens ekonomi så skadar det inte att känna till lite grundläggande fakta rörande prissättningen av olja och oljederivat. Åtminstone om man vill göra anspråk på att vara en professionell investerare.

Vi kan ju ta ett EXEMPEL: För någon vecka sedan deklarerade Saudi-Arabien att de skulle ersätta WTI (West Texas Intermediate) som prisreferens för oljan de exporterar till USA med den ganska okända ASCI (Argus Sour Crude Index)! Vad betyder nu det?

Det första vi måste ha klart för oss är att, vid en viss tidpunkt, finns det hundratals olika oljepris (benchmarks). De mest kända är Brent och WTI, men de är långt ifrån ensamma herrar på täppan. Grundprincipen när man klassificerar olja är (i) oljans geografiska ursprung, (ii) dess densitet och (iii) dess svavelinnehåll.

De viktigaste benchmarken är:
- Brent Denna olja är uppkallad efter dess ursprung ute i Nordsjön. Oljefältet heter helt enkelt Brent. Ungefär hälften av världens råolja prissätts med priset på Brent-olja som referens (med tonvikt på olja såld i Europa och Afrika).
- WTI (West Texas Intermediate) Även denna olja är uppkallad efter dess ursprung. I detta fallet en oljedepå djupt inne i Texas vid namn Cushing. Ungefär en fjärdedel av världens råolja prissätts med priset på WTI-olja som referens (med tonvikt på Amerikanska kontinenten).
- Dubai-Oman Denna olja är förstås uppkallad efter oljans ursprung och är framförallt använd för olja för den Asiatiska kontinenten.

Men det finns som sagt också en massa andra råoljekvalisorter:
- Minas
- ASCI (Argus Sour Crude Index)
- etc. etc.

När man diskuterar olika oljepris, t.ex. de ovan, ska man komma ihåg att det inte bara är platsen för leverans av oljan som skiljer dem åt men också dess kemiska specifikationer. Man skiljer t.ex. på lätt och tung råolja. Brent och WTI är båda lätta oljor och det är generellt en trevlig egenskap då de t.ex. är lättare att handha och dessutom är mer effektiva som råvara för bränslen. Man skiljer också på söt och sur olja. Den söta innehåller mindre svavel och är därför snällare mot miljön.

Låt oss återgå till EXEMPLET ovan: Faktum är att nyheten ovan, med Saudi och dess nya prisbenchmark, måste tolkas genom denna prisma av olje-typer/sorter/kvalitéer…… Som jag förstår det har raffinaderier mer och mer anpassat sig till bristen på de fina lätta och söta oljorna och de efterfrågar tydligen mer av de tunga och sura oljorna. Till skillnad från Brent och WTI är Argus Sour oljan just av denna typ och det är förstås en stor fördel för detta index. Kanske är detta början till en successiv förflyttning av olje benchmarking från USA till Asien?

OK, vad är då kontentan? Jo, om du är inne och fuskar med oljeinvesteringar på någon spread-betting site så skadar det inte att läsa på lite vad gäller detaljerna bakom råvaran du spekulerar i. Och även om du bara köper och säljer aktier så kan det vara intressant att följa utvecklingen på oljeområdet (typ att WTI kanske successivt ersätts av ASCI och andra index) och dess effekter på olika marknader och, inte minst, på storpolitiken. Håll ögonen öppna de närmsta åren, och glöm inte oljekrisen på 70-talet! Den präglade ett decenniums aktiesparande!