december 11, 2008

Syntetiska Collateralized Debt Obligations nedgraderade en masse.

Är Standard & Poor’s nedgradering av nära tusen Europeiska syntetiska CDOer förra veckan en isolerad händelse, och om inte, hur kommer denna och liknande nyheter påverka aktiemarknaden i Europa den närmsta tiden?

Jag, personligen, är förstås inte det minsta förvånad över nedgraderingarna. Detta är bara en konsekvens av den extrema ökning av kreditriskspreadar som vi sett de senaste 1 1/2 åren. Det var ju bara en tidsfråga innan det skulle slå igenom på dessa mer komplicerade instrument (synt-CDO) och i spåren av Lehman, Fannie Mae och WaMu kollapserna har tydligen en ny våg av nedgraderingar kommit.

Jag har ju också länge varnat för de problem som skulle kunna uppstå på den icke-transparanta OTC-marknaden för credit default swaps (CDS). [se förtydligande nedan] Från mina försök till varningar i media under 2006-2007 via alla de artiklar jag skrivit på denna blog under året som gått (tex 22/1, 21/2, 19/3, 2/5, 15/9, 17/9), samt indirekt i de vetenskapliga artiklarna "The Age of Turbulence - Credit Derivatives Style" och "Back to the Future: Futures Margins in a Future Credit Default Swap Index Futures Market". Dock, som jag sagt upprepade gånger i olika sammanhang: det är inte instrumenten det är fel på, det är handhavandet! Både konkurssannolikheter och konkurskorrelationer har uppenbarligen underskattats av aktörerna.

Vad mer, det finns tydliga indikationer på en koppling mellan CDS-marknaden och aktiemarknaden (jag forskar om detta och återkommer om det i en senare blog) och det finns risk att nedgraderingen av CDOerna, via såväl nedskrivningar i banker, hedgefonder etc. som via det faktum att nedgraderingarna ytterligare belyser företags just nu dåliga kreditvärdighet, kan sätta ytterligare press på aktiekurser när aktiemarknaden inser betydelsen av denna typ av explicita kritik mot företagskreditmarknaden. Dvs, även om det inte var någon överraskning för kreditmarknaden så kanske det är det för (den europeiska) aktiemarknaden.

[En syntetisk CDO är en CDO där tillgångarna i den underliggande CDO-poolen är CDSer. I detta fallet CDSer som refererar företag av olika slag. Dvs, synt-CDOernas värde beror på kreditvärdigheten hos företagen i poolen samt hur deras kredithälsa påverkar varann. Det är alltså ett exempel på ett multivariat kreditderivat sammansatt av ett flertal CDS.]